2017. február 18., szombat

White Roses





     
Dekoratív fehér rózsák gyönyörű árnyalatú vászonra hímezve - tökéletes ajándék lehet esküvőre, születésnapra, Anyák napjára.

Az új minta két darabból áll, egy díszdobozt és egy táskát/felakasztható zsákot készítettem belőle.
A táskán található nevet, évszámot saját elképzelésed szerint változtathatod, mivel teljes ábécét és számsor is mellékeltem a mintához.

A befejezéshez részletes leírást találsz a képek alatt.









A minta mérete: Doboz: 61 x 61 öltés
                                                                              Táska: 121 x 104 öltés
                                                   Kész méretek:    Doboz: 13,5 cm x 13,5 cm
                                                                              Táska: 23 cm x 23,5 cm
                                                   Vászon: 36 count-os Edinburgh
                                                   Fonalak: WDW



Hogyan készül?

Doboz
A díszdobozhoz szerezz be egy 13,5 cm átmérőjű, 6 cm magas kéregdobozt. Az első lépés a festés. Használj hozzá lapos ecsetet ( Munkácsy 1-es vagy 2-es méret tökéletes).
Kend át a dobozt kívül-belül vizes tölgyfa páccal. Hagyd teljesen megszáradni. Egy száraz ecsettel vékony rétegben, finoman vidd fel a fehér matt akrilfestéket. Egyszerre csak kevés festék legyen az ecset végén, s addig kenegesd a dobozt, míg teljesen el nem fogy a festék az ecsetedről ( ez egyre halványabb színt eredményez). Nem kell, hogy egyenletes rétegben fedjen, sőt, annál szebb, minél foltosabb. Száradás közben a fehér festék némiképp átveszi a pác színét, az eredmény egy híg tejeskávéhoz hasonló szín lesz.
Rajzold körbe a doboztetőt egy vékony kartonra (pl.pizzás vagy müzlisdoboz  remek erre a célra) , majd vatelinre is ( én kb. 7 mm vastagságú vatelint használtam). Vágd ki mindkettőt. A vásznat körben kb. 2 cm-rel nagyobbra vágd a doboztetőnél. Ragaszd a kartonra a vatelint (ehhez praktikus stiftes ragasztót használni).
Helyezd a vászon hátoldalára a vatelin-karton alapot - fény felé tartva ellenőrizd, hogy a minta középre került-e. Varrd körbe a vásznat fércöltéssel a vászon szélétől kb. 3 mm-re, majd óvatosan húzd össze  a varrást. Varrás előtt néhány vékony gombostűvel összetűzheted a vásznat és a vatelint, hogy ne mozduljon el. A ragasztást nem ajánlom, mert a ragasztási pontokon csúnya bemélyedések keletkezhetnek. A hátoldalon úgy rögzítheted a vásznat, ha a szemben lévő pontokat körbehaladva csillag alakban összeöltögeted, és finoman összehúzod, végül elvarrod a cérnát.
A doboztető szélére ragaszd rá a farkasfogat ( a fele a dobozon, a fele túllóg a doboz szélén). Ehhez használj folyékony hobby ragasztót - én azt szeretem, amelyik átlátszóra szárad.
Végül ragaszd rá a hímzés-vatelin-karton dekorációt a doboztetőre, és néhány nehéz könyvvel lepréselve hagyd megszáradni.
Közben készítsd el a dobozbelső alját kartont, vatelint, mintás pamutanyagot rétegezve a fenti módszerrel.

Táska
A hímzés tetejére szembefordítva varrd rá a mintás anyagot (ez esetben 3 cm magas darab + varrásráhagyások minden oldalon), majd vasald le a varrást.
Vágj le a mintás anyagból egy az elejével megegyező méretű darabot a táska hátoldalának.
Tedd egymásra az anyagokat színükkel befelé fordítva, s varrd körbe a táska szélei és alját.
A tetejét hagyd nyitva. Vasald szét a varrásráhagyásokat, majd fordítsd ki. Tipp: vágd le az alsó sarkokat a varrástól 1-2 mm-re átlósan, így nem gyűrődik meg az anyag a kifordítás során, szebben kinyomhatók a sarkok. Én a kifordításhoz a kínai evőpálcika hegyesebb változatát használom :)
A bélésanyagból készíts egy ugyanilyen méretű tasakot ( én a zsákokhoz mindig 2-3 mm-rel keskenyebb bélést szoktam varrni, így sok bosszankodás elkerülhető) . Vasald szét a varrásráhagyásokat. Dugd bele a táskába a bélést, óvatosan igazgasd el a sarkokat, illeszd össze az oldalvarrásokat. Egy-két gombostűvel tűzd össze a két réteget. Hajtsd be a felső széleket kb. 1 cm-re, vasald le, pontosan illeszd, majd gombostűzd össze a két zsák felső szélét.
Készíts egy tetszőleges hosszúságú akasztót/pántot ( az enyém 12 mm széles, 55 cm hosszú). Ennek az elkészítéséhez praktikus eszköz a ferdepánt készítő "szerkezet"  ( a linkkel elérhető 25 mm-es változat 49 mm szélesre vágott anyagból készít 12 mm-es kész ferdepántot).
Gombostűzd a táska széleire a két réteg anyag közé a pánt végeit. Láthatatlan öltéssel varrd körbe a táska tetejét.




Kellemes hétvégét!
Eszter











19 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Timi♥ Szeretem az egyszerűséget, számomra ez adja ennek a mintának a szépségét.

      Törlés
  2. Szépséges hímzések!!! Számomra az elkészítés részletes leírása a csúcs, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm♥ Tudom, hogy sokan közületek igazán profik ezen a területen, de mindig előfordulhat, hogy valaki először szeretne dobozt, zsákot, vagy egyebet készíteni. Régóta tervezem, hogy felteszek a blogra néhány néhány tutorial, egyelőre erre jutott időm :) arra már sajnos nem, hogy menet közben fotózgassak is.

      Törlés
  3. ♥ szépséges, fehér virágok a gyengéim ♥
    Betervezve, rövidesen jelentkezem, csak még egy kicsit elhavazva vagyok...
    A ferdepánt készítőt egyszer ki szeretném próbálni...köszi a tutokat is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon-nagyon szép! Olyan sokat tanulunk egymástól, dobozkát még nem készítettem, jól jön az útmutató!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, ha segíthetek :) Pontosan emlékszem, mennyit bogarásztam a neten, amikor először készítettem ilyesmit.

      Törlés
  5. Sono dolcissimi questi ricami Eszter! Complimenti

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finoman egyszerű, emiatt roppant ízléses, tetszik a " variációk 1 témára" negoldás is. Kedves , szépen kivitelezett munka!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm szépen, Emőke! szeretem az összeillő darabokat, ahogy a dobozokat is. úgy gondolom, számomra így teljes a "kollekció", ami persze további darabokkal is kiegészíthető, a minta egy-egy részletét felhasználva. pl. tűpárna a névvel és az apró virágokkal, needlebook, noteszborító, stb. - de ezt már rátok bízom:)

      Törlés
  7. I wanted to let you know that I have started a quilt based upon your Valentine cross stitch design. I will let you know my progress on it. The blog post that describes it is here: http://smallquiltsanddollquilts.blogspot.com/2017/02/quilts-finishing-one-and-beginning.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you for the link,love your idea ♥ Looks like it will be a beautiful quilt.

      Törlés
  8. Beautiful subtle colors !
    Your work is very lovely.
    Rose

    VálaszTörlés